Manuele therapiePijnklachten in de lage rug worden door manuele therapie verminderd op zowel de korte als lange termijn. – Coulter et al, 2018.

Manuele therapie – soms ook wel kraken in de volksmond genoemd – wordt toegepast wanneer een gewricht minder goed beweegt of pijnlijk is. De manueel therapeut onderscheidt zich van de fysiotherapeut, omdat hij een extra specialisatie heeft gevolgd van minimaal drie jaar op het gebied van de wervelkolom en aanliggende gewrichten. Daarom is de wervelkolom en daaraan gerelateerde problematiek bij uitstek het vakgebied van de manueel therapeut. Onze manueel therapeuten zijn post-hbo en universitair geschoold en blijven constant up to date met nascholingen.

Klachten die de manueel therapeut veel behandeld zijn:

 • Nekklachten (eventueel met uitstraling in de armen)
 • Bepaalde typen hoofdpijnklachten
 • Lage rugklachten (eventueel met uitstraling naar de benen)
 • Schouderklachten
 • Ribklachten
 • Knie- en heupklachten (eventueel in combinatie met artrose)

Onderzoek en behandeltechnieken

Het onderzoek van een manueel therapeut verschilt niet veel van een fysiotherapeut, echter er is meer aandacht voor de wervelkolom en gewrichten. De manueel therapeut maakt gebruik van specifieke technieken, zoals het mobiliseren van een gewricht. Tevens worden er ook manipulaties toegepast. Dit zijn snelle, korte impulsen op het gewricht waarbij er knakkend geluid kan ontstaan. Vaak zijn de effecten van manuele therapie vrijwel direct merkbaar, zeker wanneer een gewricht weer vrij kan bewegen. Daarnaast geeft de manueel therapeut ook oefeningen mee voor thuis, zodat u zelf het gewricht soepel kunt houden.
 • Is er een verwijzing nodig?
 • Is manuele therapie pijnlijk?
 • Wat is dat knakkend geluid?
 • Hoe veilig is manuele therapie?
 • Mijn wervel is verschoven!
 • Duwen jullie de wervel terug?
 • Hoe kan ik een afspraak maken?
 • Ik heb nog een andere vraag
Is er een verwijzing nodig?

Net als bij de fysiotherapeut is bij de manueel therapeut een verwijzing van de huisarts niet noodzakelijk. Als uw manueel therapeut het nodig acht om alsnog langs de huisarts te gaan, zal hij dat met u bespreken.

Is manuele therapie pijnlijk?

Manuele therapie is normaal gesproken niet pijnlijk. De manipulatie gebeurt door een snelle impuls zonder veel kracht. Voor er een manipulatie gedaan wordt, bekijkt de manueel therapeut eerst of dit op een veilige en verantwoorde manier kan.

Wat is dat knakkend geluid?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht komt het knakkend geluid niet van het gewricht. Rondom een gewricht zitten kapsels met daarin gewrichtsvloeistof. In deze gewrichtsvloeistof zitten gasbelletjes (koolstofdioxide) opgelost. Deze imploderen als gevolg van de manipulatie. Vergelijk het met een kind dat een plastic zak opblaast en daarna laat ontploffen door er op te klappen.

Verdere verdieping

Een uitgebreide uitleg van het vermoedelijke werkingsmechanisme wordt hier beschreven.

Hoe veilig is manuele therapie?

Afgezien van manipulaties van het bovenste gedeelte van de nek (vlak onder de schedel) is manuele therapie volledig veilig. Ook de risico’s van het manipuleren van het bovenste gedeelte van de nek zijn uitermate klein. Het aantal gerapporteerde bijwerkingen is kleiner dan bij het slikken van een paracetamol, echter helemaal uit te sluiten zijn ze nooit.

Mijn wervel is verschoven!

Deze opmerking horen we bijna dagelijks. Gelukkig is dit nooit het geval. Vaak zijn alleen het gewricht en de kapsels geïrriteerd. Het pijnlijke gevoel komt vanuit de spierspanning rondom de wervel. Dit zorgt tevens voor een trekkend en blokkerend gevoel bij de wervel. Bovendien zijn de gewrichtsbanden rondom de wervelkolom zeer sterk, waardoor het lichaam zelf niet in staat is om de wervel te laten verschuiven.

Duwen jullie de wervel terug?

Dit is een mythe die wij meteen kunnen ontkrachten. Om een wervel terug te duwen is ontzettend veel kracht nodig, die wij zelf nooit kunnen opwekken. Een wervel terugduwen is dus onmogelijk.

Hoe kan ik een afspraak maken?

U kunt een afspraak maken via dit formulier of telefonisch op 046 – 449 3849.

Ik heb nog een andere vraag

Mocht u nog meer vragen hebben, aarzel dan niet om ze te stellen via ons contactformulier.U kunt terecht bij


Jeroen Simons

Jeroen

Jack Ubachs

JackU kunt terecht bij


Jeroen Simons
Jack UbachsMijn klachten waren al naar een paar behandeling vrijwel helemaal verdwenen. Momenteel ben ik nog steeds klachtenvrij!

Goede hulp, snelle afspraak en goede begeleiding. Na paar behandelingen was ik klachtenvrij.

Deskundig, professioneel en persoonsgericht.© 2024 Fysiotherapie Simons   —   Disclaimer  |  Privacybeleid


Disclaimer  —  Privacybeleid
© 2024 Fysiotherapie Simons